Mikroorganismi manā dzīvē un profesijā

Cik bieži Tu mazgā rokas? Kāpēc cilvēkam sākas infekcijas slimība? Kādēļ pārtikas produkti, kas uz ilgāku laiku atstāti uz galda, sāk pelēt? Vai krāna ūdeni varam lietot uzturā?

Uz šiem un daudziem citiem jautājumiem, kas saistās ar baktērijām, sēnītēm un vīrusiem, kā arī to rašanos, funkcijām un nozīmi, atbildes sniedz mikrobiologi.

Lai iepazīstinātu skolēnus ar šo profesiju, Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijā viesojās mikrobioloģe Janīna Zute un sniedza ieskatu par svarīgākajiem šīs profesijas aspektiem. Skolēni noskaidroja, kādās mikrobioloģijas nozarēs mikrobiologs strādā, kādu aprīkojumu izmanto, kādas mikrobioloģijai ir radniecīgās specialitātes un kurās augstākās izglītības iestādēs Latvijā var iegūt kādu no šīm specialitātēm, ja šī nodarbošanās joma ir saistoša.

Pasākuma ietvaros skolēniem bija iespēja uzlaikot speciālo apģērbu, kuru savā ikdienā izmanto mikrobiologi, attēlos apskatīt, cik krāšņas “dzīvās gleznas” barotnēs veido mikroorganismi un iegūt atbildes uz visiem interesējošajiem jautājumiem par mikrobiologa profesiju.

11 (1) 9 (1) 3 (1)